fbpx

Suntem o agentie de recrutare ce ne adresam atat angajatorilor cat si angajatilor - EBC HR - People who leave a mark

mobile
25 Mar

Cum să scrii o scrisoare de intenție care să te scoată din mulțime

Chiar dacă CV-ul este cel mai important document pe care îl prezinți atunci când aplici pentru un job, sunt specialiști care argumentează că scrisoarea de intenție poate fi uneori mai dificil de scris. Scrisoarea de intenție nu este doar o listă în care precizezi care sunt realizările tale, ci este o oportunitate de a-ți exprima personalitatea, de a da un plus de valoare cuvintelor din CV și de a explica, prin exemple concrete, de ce ești cel mai potrivit pentru poziția deschisă. Indiferent dacă te afli la scrierea primei scrisori de intenție sau nu ai mai scris una în ultimii cinci ani, specialiștii EBC îți oferă sfaturi utile care te vor ajuta în redactarea acesteia.

Antet

La fel ca CV-ul, scrisoarea de intenție trebuie să includă un antet cu numele și datele de contact.

Formula de adresare

Dacă este disponibil, evită utilizarea formulei „În atenția persoanelor interesate”. În schimb, pentru a-ți personaliza scrisoarea, fă un mic research și află numele persoanei căreia te adresezi. Dacă totuși nu reușești să obții această informație, o altă opțiune este utilizarea formulei „Stimate Domnule/Stimată Doamnă”.

Primul paragraf

În acest prim paragraf este important să îți motivezi alegerea de a aplica la respectivul job și să oferi pe scurt câteva informații relevante.

Exemplu: „Având o vasată experiență profesională în domeniul relațiilor publice, am fost încântat să descopăr oportunitatea de a ocupa poziția de manager de resurse umane în cadrul companiei X. Consider că sunt candidatul potrivit datorită background-ului în comunicare corporativă și de gestionare a crizelor.”

Al doilea/Al treilea paragraf

Acum este momentul să scoți în evidență exemplele și „poveștile” care te califică pentru jobul la care ai aplicat. Așa cum ai procedat în CV, cuantifică-ți realizările atunci când este posibil. Mai mult, va fi foarte apreciat faptul că te-ai documentat cu privire la modul în care compania angajatoare își desfășoară activitatea, corelând aptitudinile tale cu modul de lucru al acesteia. Exemplu: „În timp ce căutăm informații despre compania dumeavoastră, am fost fericit să aflu că puneți accent pe învățare și pe dezvoltare pentru a ajuta angajații să își atingă obiectivele în carieră. Consider această metodă ca fiind una foarte benefică pentru mine, deoarece sunt mereu în căutare de noi modalități prin care să îmi pot îmbunătăți abilitățile de lucru.”

Ultimul paragraf 

Paragraful de încheiere trebuie să fie simplu și concis. În cadrul acestuia, poți mulțumi pentru timpul acordat și solicita oportunitatea de a fi intervievat pentru poziția disponibilă. De asemenea,  este important să folosești o formulă de încheiere potrivită acestui conținut. Aceasta trebuie să fie una neutră, profesională, precum:„Cu stimă/respect….”

Nu uita

  • Redactează o scrisoare scurtă! Trebuie să fie în jurul a trei paragrafe și să nu depășească o pagină.
  • Personalizeaz-o! Scrisorile de intenție copy/paste vor fi remarcate foarte ușor de către un specialist.
  • Corecteaz-o! Asemenea tuturor materialelor pe care le faci publice, scrisoarea de intenție trebuie să fie revizuită. Roagă-ți prietenii sau membrii familiei să o citească și să-ți semnaleze erorile, dacă va fi cazul.
Vezi lista de noutăți